Bio

 

Britain

Iteke Wijbenga is als altvioliste actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en Rick Stotijn en was te gast bij diverse festivals zoals Aurora Chamber Music Festival, het Peter de Grote Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Festival Wonderfeel. In kamermuzieksettings – zoals Helios Trio en het Intercontinental Ensemble – treedt ze regelmatig op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ; neemt ze deel aan festivals als het Grachtenfestival in Amsterdam en het Harmos Festival (Portugal). In 2019 soleerde ze in het Dubbelconcert van Max Bruch met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en de Nieuwe Philharmonie Utrecht o.l.v. Johannes Leertouwer. In verschillende bezettingen is ze regelmatig te gast op NPO Radio 4. Sinds 2016 is ze tevens lid van het Residentie Orkest.

Iteke voltooide haar masteropleiding altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl. Ze begon haar muzikale studie op viool: vanaf haar 12de in de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium bij vioolpedagoog Ilona Sie Dhian Ho, later ook in de Bacheloropleiding. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij het Prinses Christina Concours en het Stift International Music Festival en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en later bij Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl, Ervin Schiffer en Anner Bijlsma. 

Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.