Biografie

Iteke Wijbenga is als altvioliste actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist. Ze werkte samen met gerenommeerde musici als Severin von Eckardstein, Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en Rick Stotijn en was al vaker te gast bij diverse festivals zoals het Grachtenfestival, Peter de Grote Festival, Aurora Chamber Music Festival, het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog en het Festival Wonderfeel. Met verschillende kamermuziekensembles treedt ze op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ. In verschillende bezettingen is ze regelmatig te gast op NPO Radio 4.
In 2019 soleerde Iteke samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer in het Dubbelconcert van Max Bruch met de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. Sindsdien vormen Lars en Iteke samen met pianist Daniël van der Hoeven een klarinet trio. Ze is tevens lid van het Helios Trio, met mezzosopraan Eline Welle en pianist Laurens de Man. 

Sinds 2016 is Iteke als parttime lid verbonden aan het Residentie Orkest. Daarnaast is ze gastaanvoerder bij het Kölner Kammerorchester en gastspeler bij o.a. het Nederlands Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. 
Naast moderne altviool speelt ze ook graag in authentieke setting (barok tot romantisch), zoals met het Postscript Ensemble. 
Als kamermuziekcoach/docent is ze actief bij o.a. de Academie voor Muzikaal Talent Utrecht en de Jonge Strijkers Amsterdam. 

Iteke voltooide haar masteropleiding altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl.
Ze begon haar muzikale opleiding op viool. Vanaf haar 12de volgde ze de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium bij Ilona Sie Dhian Ho, later ook in de Bacheloropleiding. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl en Anner Bijlsma. Baroklessen kreeg ze van Shunske Sato en Sayuri Yamagata. 

Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey, waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.