Biografie

Iteke Wijbenga is als altvioliste actief in de kamermuziek, in orkesten en als solist.
Ze werkte samen met gerenommeerde musici als pianist Severin von Eckardstein, violist Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en contrabassist Rick Stotijn en was/is op diverse internationale kamermuziekfestivals te horen, zoals het Grachtenfestival Amsterdam, Peter de Grote Festival, Harmos Festival (Portugal), het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Romsey Chamber Music Festival (UK) en Festival Wonderfeel. Met diverse ensembles treedt ze op in zalen zoals het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ en is ze regelmatig te gast op NPO Radio 4.

Als solist trad Iteke samen met klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer op in het Dubbelconcert van Max Bruch met de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer in juni 2019. Sindsdien vormen Lars en Iteke samen met pianist Daniël van der Hoeven een trio. Tijdens het Kamermuziekfestival Groningen brachten zij Trio (2020) van de Nederlandse componist Elmer Schönberger in première. Ze is tevens lid van het Helios Trio, met mezzosopraan Eline Welle en pianist Laurens de Man. Daarnaast geeft ze recitals met pianist Tobias Borsboom.

Iteke is oprichter en artistiek leider van het Kamermuziekfestival Groningen, dat zijn eerste editie beleefde in mei 2022.

Sinds 2016 is Iteke tevens verbonden aan het Residentie Orkest Den Haag. Daarnaast is ze regelmatig gastaanvoerder bij (kamer)orkesten als het Kölner Kammerorchester en gastspeler bij o.a. het Nederlands Kamerorkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.
Naast moderne altviool speelt ze ook graag in authentieke setting (barok tot romantisch), zoals met het Postscript Ensemble.
Als kamermuziekcoach/docent is Iteke actief bij o.a. de Academie voor Muzikaal Talent Utrecht en de Jonge Strijkers Amsterdam.

Iteke voltooide haar masteropleiding altviool ‘cum laude’ aan het Conservatorium van Amsterdam als student van Sven Arne Tepl.
Ze begon haar muzikale opleiding op viool en volgde de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium, waar ze studeerde bij Ilona Sie Dhian Ho tot in de Bacheloropleiding. Op jonge leeftijd won ze prijzen bij o.a. het Prinses Christina Concours en trad ze op als soliste met jeugdorkesten. Toen ze haar liefde voor de altviool ontdekte, vervolgde ze haar studie op altviool bij Gisella Bergman, Esther van Stralen en Sven Arne Tepl. Ze ontving masterclasses van o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Tatjana Masurenko, Thomas Riebl en Anner Bijlsma. Baroklessen kreeg ze van Shunske Sato en Sayuri Yamagata.

Met grote dank aan onder andere Stichting Eigen Muziekinstrument bezit ze een altviool van Jürgen Manthey (2014), waar ze met veel liefde op speelt. Ze speelt met een strijkstok van J.S. Finkel, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.